(Ziet u geen menu, klik hier voor de complete website)

Allerhande-allerpootje

Jubileumboek   Eerlijk zijn De keuring. Wist U dat......
Eeuwig leven. R.v.B. Kampioenschap De hond Slapen in bed. Honden puzzel.
Hijgen        

Kraag voorkomt ontsnappenPuppy Bumpers is de perfecte oplossing voor iedereen met een pup of kleine hond die de sterke drang heeft om te ontsnappen door hekken, balkonrelingen of andere kieren waar ze tussen vast komen te zitten.
De Puppy Bumper is een opgezette kraag zodat kleine foxen en pups veilig en stijlvol kunnen rondrennen, aangezien de halskragen in een verscheidenheid van kleuren en stoffen te verkrijgen zijn. Er zijn drie maten en zij worden geïmporteerd door Ruto in Zevenhuizen. Kijk op www.ruto.com

"Intuïtief communiceren met dieren" Wilde je altijd al graag weten wat er in een dier omgaat? Waarom zij zich in onze ogen soms vreemd gedragen of dat ze pijn hebben? Misschien is intuïtief communiceren met dieren een manier van communiceren die je heel bekend voorkomt of waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht. Intuïtief contact maken met een dier is niet een gave die voor weinigen is weggelegd, iedereen kan het leren.Dierentolk Birgitta van Spronsen geeft op deze CD een heldere uitleg over de mogelijkheden van het intuïtief communiceren met dieren en neemt je mee in de wereld van de dieren. Verder staan er oefeningen op en een meditatieoefening, die je zal helpen in contact te komen met een dier.Deze CD is niet ter vervanging van een cursus maar zal je wel in staat stellen open te staan voor wat dieren ons te vertellen hebben en een eerste stap te zetten in de intuïtieve wereld van de dieren. De CD is voor iedereen geschikt. Ook al heb je nog nooit over dit onderwerp gehoord of al wat meer ervaring op dit gebied. De kosten van de CD zijn 18,50 Euro.(incl.btw) Inclusief verzendkosten 20,25 Euro binnen Nederland (Europa 21,50 Euro). Je kunt de CD bestellen door mij een mail te sturen en het bedrag over te maken op onderstaand bankrekening ovv je naam en adres. Bankgegevens:AbnAmro, rek.nr. 51.79.27.497 BIC code: ABNANL2AIBAN: NL11ABNA0517927497


Waarom springen foxen zo graag tegen mensen op?
Dit gedrag is terug te leiden tot het speenproces. Tijdens het opgroeien van de puppy’s gaat de moederhond op een gegeven moment staan, zodat de pups op hun achterpootjes moeten gaan staan om te drinken. Wanneer de melkproductie vervolgens vermindert, springen de pups omhoog naar de mondhoeken van hun moeder te likken, waarmee ze haar proberen te overreden haar half verteerde maaltijd op te geven. Als ze dit doet krijgen de pups hun eerste vaste maaltijd. Dus als foxen opgroeien, wordt het tegen mensen opspringen meer een manier van begroeten, alsof de fox wil zeggen: Hoi leuk je te zien>
 Het is wel een beetje te vergelijken met het schudden van de hand van iemand die je tegen komt. Omdat het gedrag zo instinctief is, is het moeilijk af te leren. Je kunt het proberen met het woord Blijf. En probeer het gedrag op een positieve manier te veranderen, dus als de fox niet springt , beloon hem dan met het woord Vrij.

Waarom ruiken foxen aan delen van je anatomie, waarvan je liever had dat ze die vermeden?
Wanneer twee foxen elkaar voor het eerst ontmoeten, doorlopen ze vaak iets wat er uit ziet als een voorgeschreven ritueel. Na een korte eerste kennismaking besnuffelen ze elkaars achterkant en genitaliën.  Foxen  “zien” met hun neus en vergaren zo belangrijke informatie. Ze kunnen het geslacht van de andere fox achterhalen, zijn leeftijd en zijn plaats in de rangorde. Informatie die aangeeft hoe ze met elkaar zullen omgaan.
Als een fox een nieuw persoon tegenkomt, wil hij die zelfde gegevens achterhalen.
 Sommige foxen zijn onverbeterlijke “kruissnuffelaars””, terwijl andere foxen subtieler te werk gaan. Hoewel gênant voor de eigenaar en het “slachtoffer” gaat het om onschuldig gedrag!

Waarom tillen reuen zo vaak hun poot op?
Alle foxen markeren hun territorium door kleine hoeveelheden urine achter te laten. Reuen doen dit meer dan teven. Je zou dit kunnen zien als afrasteren van een gebied: de fox laat andere honden in de omgeving weten dat hij hier is geweest. Aan de geur kunnen de foxen de leeftijd, het geslacht en de rangorde van elke hond die een bepaalde plek heeft gemarkeerd, aflezen. De hoogte van het markeren is belangrijk vanwege de daarmee gepaard gaande rangorde. Dit kan leiden tot komische resultaten, zoals een Yorkshire terrier de markering van een Duitse dog probeert te ontdekken. Zowel reuen als teven kunnen over de grond schrapen nadat ze geplast hebben, en verspreiden ze de aarde en dus hun geur. Op deze manier eisen ze een groter stuk territorium op.

Waarom rijden foxen op elkaar?
Zowel reuen als teven kunnen rijgedrag vertonen. Hoewel rijgedrag meestal wordt gekoppeld aan reuen die een teef bestijgen, kunnen ook reuen op reuen rijden, teven op teven en teven op reuen
De meeste menden denken dat dit te maken heeft met de wil tot paren, maar het kan ook om dominantie gaan tussen foxen van hetzelfde geslacht- de fox die rijdt, laat de andere fox zien wie de baas is – of het kan om gedrag gaan tussen foxen die elkaar goed kennen en elkaar een tijdje niet gezien hebben. In dat geval gaat het om een soort begroeting, alsof ze willen zeggen: ik heb je gemist. In plaats van dit gedrag te ontmoedigen, is de voorkeur de foxen hun gang te laten gaan, ze kunnen het onderling uitzoeken.

Waarom rollen foxen in de viezigheid?
Foxen vinden het heerlijk om in de meest vieze dingen te rollen, zoals in een dode vis of  in uitwerpselen. Om het nog erger te maken, lijkt de behoefte om door de viezigheid te rollen nadat je je fox net geborsteld hebt. Willen foxen graag naar kadaver ruiken?
Foxen gedragspsychologen geloven dat omdat een fox een roedeldier is, hij alleen maar de geur van mogelijke voedselbronnen naar de roedel brengt. Vervolgens kan de roedel een maaltijd traceren. Het gaat om instinctief gedrag. De meeste honden rollen vroeg of laat wel eens door iets vies, hoewel de ene hond dat vaker doet dan de andere. Het maakt gewoon deel uit van het fox zijn.

Waarom eten foxen onkruid of gras?
Zoals eerder vermeld, vertonen net als wij mensen, foxen  vaak instinctief gedrag. Een daarvan is dat de fox perfect schijnt te weten welk onkruid of welke grassoort ze op welk tijdstip moeten eten. Eén reden waarom een fox gras eet, is omdat hij moet gaan spugen. Hij kan iets hebben gegeten dat verkeerd is gevallen en het gras komt dan in zijn maag terecht. Daar bindt het de inhoud van de maag en vervolgens spuugt de fox deze inhoud uit. Het gaat om adaptief gedrag, dat de fox beschermt tegen spijsverteringproblemen en voedselvergiftiging.  Dus foxen hebben zelden last van voedselvergiftiging. Een andere reden waarom foxen gras eten, zoals tarwegras, is als hulp bij het spijsverteringsproces.
Foxen weten precies welk onkruid ze moeten eten. Vaak gaat het om exact het zelfde kruid als in capsules in een reformwinkel wordt verkocht om het immuunsysteem of andere lichaamssystemen te versterken. Moet je voorkomen dat je fox onkruid eet?  Zeker niet. Hij weet veel beter wat goed voor hem is dan jij. Zorg alleen dat hij geen toegang heeft tot onkruid dat met chemicaliën is behandeld.

Waarom eten foxen vieze dingen?
Goede vraag!

Waarom schuiven sommige foxen met hun achterste over de vloer?
Eens in de zoveel tijd kun je je fox plotseling steunend op zijn voorpoten met zijn achterste over de vloer zien rondschuiven. Het lijkt erop of hij zijn achterste probeert schoon te maken. Echter dit kan betekenen dat zijn anaal klieren- kleine geurzakjes net binnen in het rectum vol zijn en geleegd moeten worden. Als dit het geval is moet je naar een dierenarts gaan. Ook kan het zijn dat de fox lintwormen heeft. De wormsegmenten worden via het rectum naar buiten geduwd en irriteren de fox. Om zichzelf van de wormsegmenten te ontdoen , schuift hij met zijn anus over het kleed of buiten over het gras. Dit kun je ook zelf zien, als er trosje kleine vermicellisliertjes uit de anus hangen,kan er sprake zijn van lintwormen Als je dit ziet laat de dierenarts dan een diagnose stellen door wat van die sliertjes en/of ontlasting mee te nemen.
Waarom vertonen foxen nestgedrag?
Ongeveer acht tot negen weken nadat een teefje loops is geweest, kan ze ineens al rondjes draaiend in haar mand gaan graven, speeltjes in haar mand verzamelen, voedsel verstoppen en haar plek tegen andere honden beschermen. Wat ze doet , is een nest maken voor haar “”puppy’s””. Soms vertonen zelfs gesteriliseerde teefjes dit gedrag en vaak gaat dit samen met opgezette borstklieren, die daadwerkelijk gevuld kunnen zijn met melk.
!! In een roedel wilde honden geven  ook teven die NIET drachtig zijn en geen pups hebben, melk. Dit gebeurt uit voorzorg: zou er iets gebeuren met de moederhond, dan kan het nest puppy’s toch overleven.!!
 

_______________________________________________________________________________________________________

Jubileumboek

In 1997 is de FOF geboren om alle aangesloten fokkers en foxeigenaren te informeren en te helpen bij het foxgebeuren.
Er is ontzettend veel informatie uitgewisseld aan elkaar over de fox vanaf pup tot het laatste levensuur.
Deze informatie is verzameld in een jubileumboek met meer dan 100 pagina's. Het bevat foto's tekeningen, verhalen, weetjes, kerstrecepten voor uw fox en borduur- en breipatronen van uw fox.


U kunt dit Jubileumboek bestellen door het bestelformulier in te vullen en te verzenden.
De prijs van het boek is euro 14,= 


 
 
Bestelformulier!

Eerlijk zijn.
 

E E R L 1 J K Z 1 J N

Er bestaan nog steeds mensen waarvoor eerlijkheid niet bestaat;
Die van alles en nog wat wensen mits het in het interieur staat.
Zo iemand die met het verkeerde idee een puppy voor zichzelf uitzoekt;
een staaltje van het bankstel mee want we willen niet dat hij vloekt.

"Hij maakt de kinderen toch zó blij" is ook een veelgehoorde kreet.
Maar alle rages gaan voorbij en dat is het begin van heel veel leed
Wat men ook nog al eens vergeet, een puppy is wollig, klein en rond.
Maar groeit uit voordat je het weet, tot een volwassen grote hond

Het asiel puilt uit met ondoordachte modegrillen.
Dus denk na voor u besluit: zou uw hond wel willen.
Waarom zo'n zwaar verhaal in deze tijd, de kerst en warme dagen?
Omdat ondanks uw gezelligheid die beestjes uw aandacht vragen.
 

   
   
De hond

Je hoeft zijn naam maar te lispelen Of hij begint al te kwispelen.
Maar zijn invloed, die is nietig, Daarom kijkt hij zo verdrietig
Ik heb de mensen in mijn macht, Is wat hij in zijn onschuld dacht:
Door mijn rituele handelingen Denken zij aan lange wandelingen.
Ik laat het in hun denken druppelen Door monter naar de deur te huppelen
En bij de kapstok te gaan staan. Dan gaan vanzelf de jassen aan,
Dat doen ze door mijn sterke wil; Dan blaf ik en roepen ze: stil!
Mijn wil reikt meters in het rond, Zo dacht toen nog die arme hond.
Pas na veelvuldige herhaling Verkreeg hij inzicht in zijn dwaling.

   
   
   
   
   
   

De keuring.

______________________________________________________________________________________________________________

Wist U dat......

Een schoteltje zuurkool een ideale bron van VITAMINE C is in de wintermaanden!

Hondentenen beschermt kunnen worden voor strooizout door ze in te smeren niet VASELINE!

Honden niet ophouden met eten wanneer ze genoeg hebben, maar overtollige voeding omzetten in vet, voor moeilijke tijden!

Slapende EGELS haast nooit door honden worden ontdekt. Door de afgenomen stofwisseling tijdens de winterslaap geven ze namelijk bijna geen geur af. Vindt uw hond er toch nog een, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde met het diertje. De stekels kunnen lelijke infecties veroorzaken. Ga altijd naar uw dierenarts als uw hond zich bezeert heeft en bloedt na een "aanvaring" met een egel!

Zelfs MILDE hondenshampoo's het beschermende vet aan de vacht van uw hond onttrekken! Doe uw hond dus zo min mogelijk in bad. Een uitzondering hierop vormen de medicinale baden tegen huidziektes. Honden die maar een beetje vies zijn, kun je beter onder een lauw warme douche zetten.

Kleine honden meer energie/ kracht verbruiken bij het WANDELEN in SNEEUW dan grote honden! Vanwege hun geringere gewicht zinken ze tot op hun buik weg in de sneeuw, waardoor elke stap een energie vretende sprong wordt. Het hart wordt hierbij bovenmatig belast. Hou daarom wandelingen door diepe sneeuw kort en maak liever een paar keer per dag een korte wandeling dan een grote wandeling.
_______________________________________________________________________________________________________

Eeuwig leven.
Eeuwige leven voor hond en kat

Wie wil niet dat zijn hond of kat het eeuwige leven heeft? Met de opening van de eerste honden -en katten kloonservice bestaat er hoop voor de reïncarnatie van huisdieren, tot opluchting van veel bazen die hun viervoeter ook na zijn dood niet willen missen. Genetic Savings and Clone heet het bedrijf. Het wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan aan de universiteit van Texas. Voor 2,3 miljoen dollar wordt daar nu een kloonproef gedaan met de hond Missy. De wetenschappers hopen en verwachten dat de eerste gekloonde hond nog dit jaar zal worden geboren. En na enig marktonderzoek zijn de wetenschappers tot de conclusie gekomen dat er commercieel muziek in het klonen van huisdieren zit. Goedkoop is het klonen van "Fikkie" trouwens niet. Want de eerste kloonhonden zullen waarschijnlijk tienduizenden dollars kosten.
___________________________________________________________________________________________________________

R.v B Kampioenschap
 

RAAD VAN BEHEER - NEDERLANDS KAMPIOEN

Om Nederlands Kampioen te worden moet een hond vier Nederlandse kampioenschapsprijzen (CACs) hebben vergaard. Deze moeten zijn toegekend door tenminste twee verschillende keurmeesters. Op de dag van het behalen van het laatste CAC moet de hond 27 maanden of ouder zijn. Heeft de hond al voldoende CAC's behaald voor deze leeftijd, dan volstaat een reserve-CAC op of na 27 maanden.

Een CAC (Certificat d'Apitude au Championat = Certificaat van Geschiktheid voor het Kampioenschap) wordt door de keurmeester op de daarvoor aangewezen tentoonstellingen en kampioenschapsclub matches toegekend aan de beste reu en de beste teef van het ras, mits deze is gewaardeerd met de kwalificatie Uitmuntend. Om voor het CAC in aanmerking te komen moet de hond tevens met tenminste een generatie in een erkend hondenstamboek zijn ingeschreven. Is de beste reu of teef al Nederlands Kampioen, dan schuift het CAC onder dezelfde condities door naar de hond die is aangewezen voor het reserve-CAC. Het totaal van vier CAC's (punten) kan op de volgende manier worden opgebouwd. Als één punt telt: een kampioenschapsprijs op een tentoonstelling; een reserve- kampioenschapsprijs op een kampioenschapsclub match; vier of meer reserve- kampioenschapsprijzen op tentoonstellingen. Als twee punten tellen: een kampioenschapsprijs van een Winner tentoonstelling in Amsterdam; een kampioenschapsprijs op een kampioenschapsclub match; slechts één van de twee kan bij een hond dubbel meetellen.
__________________________________________________________________________________________________________________


___________________________________________________________________________________________________________________

Slapen in bed.

Waarom proberen honden in het bed van hun baas te slapen?

Heel wat mensen hebben veel te stellen gehad met een dierbare hond, die met alle geweld in hun bed wilde slapen. Schoothondjes winnen de strijd wel eens, maar als het een Duitse Dog zou lukken, zou dat wel eens tot een dispuut in de rechtszaal kunnen leiden. Waarom zijn ze er zo op gebrand om zo v lak bij hun baas te slapen? Het antwoord is, dat ze in veel opzichten het pupstadium nooit zijn ontgroeid. Omdat ze ook als volwassen dieren hun menselijke eigenaren als pseudo-ouders zien, is het voor hen volkomen natuurlijk zich lekker tegen hun 'moeder' te willen nestelen. In deze context hoeft 'moeder' geen vrouw te zijn. Als de hond meer speciaal gehecht is aan de heer des huizes, dan zal die de surrogaatmoeder en het gewenste object voor contactslapen worden. Hoe dan ook, het kan voor de huwelijksrelatie een bron van spanning worden en heeft in sommige gevallen tot een letterlijke en wettelijke scheiding van twee echtelieden geleid. Zelfs als het door een strenge training gelukt is de gezinshond van het bed af te houden, dan zal hij toch zo dicht mogelijk bij zijn roedel willen slapen. Jonge wolven in wilde staat, die het nest verlaten hebben, slapen graag vrij dicht bij elkaar. Alleen een uit de roedel verstoten exemplaar kan wel op een afstand van de roedel worden aangetroffen. Daaruit volgt dat een hond die 's nachts geheel gescheiden wordt gehouden van zijn mensen, zich ook als een outcast van zijn aangenomen roedel moet voelen. Bij een groep waakhonden of een meute jachthonden levert dat natuurlijk geen enkel probleem op, omdat de dieren in elkaars gezelschap zijn. Maar als het gaat om één hond in een gezin, dan zal hij moeilijk kunnen begrijpen waarom ze als het bedtijd is niets meer van hem willen weten en hem met geweld van zijn menselijke metgezellen weghouden. De meeste families vinden tenslotte een compromis, waarbij de hond zo dicht mogelijk bij de slaapkamer overnacht, zonder lastige toestanden als het tijd is om te gaan slapen.
_____________________________________________________________________________________________________________________

  *WAAROM HIJGEN HONDEN ZO VEEL EN WAT HEEFT DAT TE MAKEN MET DE VACHT? *

 

Mensen hijgen als ze hard hebben gelopen om een bus te halen, maar geen mens hijgt zo veel als een hond. Een hond kan zelfs gaan hijgen terwijl hij rustig ligt. Als hij te warm wordt, doet hij gewoon zijn bek wijd open, laat zijn tong naar buiten floepen en dan begint het snelle zware gehijg dat we allemaal zo goed kennen. Onder het hijgen bevochtigt hij herhaaldelijk zijn tong om het verdampingsproces dat voor de afkoeling moet zorgen, te bevorderen. Honden die het erg warm hebben, zullen meer dan normaal drinken om genoeg vocht bij zich te hebben om de tong nat te kunnen houden. Menige hond zou aan een hartaanval zijn gestorven als hij die mogelijkheid niet had gehad.

Waarom hebben honden zo'n krachtig hijgmechanisme nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden? Dit houdt verband met de anatomie van de huid. In tegenstelling tot ons heeft de hond alleen behoorlijke zweetklieren in zijn voetzolen. Wij kunnen snel warmte kwijt raken door over ons hele lichaam te zweten, maar dat kan de hond niet.
 

Merkwaardig genoeg hebben de drie diersoorten die ons gezelschap het meest na staan, het paard, de kat en de hond, elk een andere methode ontwikkeld om koel te blijven. Paarden zweten overvloedig, net als wij. Katten gaan hevig hun vacht belikken wanneer ze het te warm hebben, waarbij ze speeksel als verdampingsvocht over zichzelf uitspreiden. De honden hijgen.

 

Dat het bij honden hijgen is geworden hangt zonder twijfel samen met de zeer zware vacht die hun voorouders hebben gehad. In de tijd dat de oerhond zich ontwikkelde was het blijkbaar belangrijker in koud weer warm te blijven dan koel in warm weer. Met een dikke vacht konden zweetklieren niet veel doen aan de temperatuurregeling en ze hadden weinig nut meer.

Tegenwoordig, nu veel rassen dunnere vachten hebben, zouden hun bezitters op warme middagen wel gebaat zijn met goed werkende zweetklieren, maar de evolutie daarvan is niet hand in hand gegaan met de genetische veranderingen in vachttype. Zelfs haarloze rassen, zoals de Mexicaanse Naakt Hond, voor wie zweten zeker functioneel zou kunnen zijn, hebben een opvallend droge huid, zelfs onder zeer hete omstandigheden. Er is weleens beweerd dat de lichaamstemperatuur van deze merkwaardige honden 104 graden Fahrenheit zou zijn (in plaats van 101-102 graden F, wat normaal is voor een hond), maar dit kon bij een recente meting niet worden bevestigd. Ze blijken dezelfde temperatuur te hebben als andere honden, maar hun huid voelt veel warmer aan door de naaktheid van de huid. Er wordt gezegd dat dit ras destijds door de Mexicanen is ontwikkeld om in koude nachten dienst te doen als levende kruik en de combinatie van niet zweten en een lichaamstemperatuur die hoger is dan die van de mens zou het ongetwijfeld ideaal maken voor die rol.
_______________________________________________________________________________________

 

 
   



Honden puzzel

Zoek de verschillen!!!