(Ziet u geen menu, klik hier voor de complete website)

Het Foxenleven

Het samenspel van de fox en de “”baas””.

Algemeen:                                               


Je kunt onmogelijk van een fox verwachten dat hij het gewenste gedrag vertoont <of ophoudt met ongewenst gedrag> als hij niet weet wat er van hem wordt verwacht.
Wil je met een puppy gaan trainen, dan is het belangrijk te begrijpen wat een pup nodig heeft, zowel op lichamelijk als op emotioneel niveau.
Een < eigenwijze> fox is een plezier om mee te maken. Hij is bijna overal welkom, omdat hij zich in gezelschap van mensen en andere honden goed gedraagt. Het is prettig om met hem te wandelen en je kunt hem met gerust hart loslaten in bos en park. Hij kan mee op reis en weet zich tijdens familie-uitjes te gedragen. Kortom veel hond in een kleine verpakking en een volwaardig lid van het gezin.
De leeftijd van de fox bij het vinden van het samenspel?

Tot de fox volwassen is, maakt hij diverse stadia van lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen mee. Wat er tijdens deze stadia gebeurt, kan een blijvend effect hebben op de fox. Zijn kijk op de wereld wordt in deze perioden gevormd en zo ook zijn gedrag.
De leeftijd waarop de pup van zijn moeder en nestgenoten wordt gescheiden heeft veel invloed op zijn gedrag als volwassen fox . Als een pup te vroeg van zijn moeder wordt gescheiden, kan dit negatieve gevolgen hebben voor zijn leervermogen, bijvoorbeeld om zindelijk te worden. Het vermogen van een pup om te leren is belangrijk om van hem een fijne kameraad te maken. Ook is het van invloed op de manier waarop hij reageert op mensen en andere honden. Wat is dus de beste tijd om een puppy een nieuw huis te bieden. Alle gedragsstudies die zijn uitgevoerd adviseren zo om en nabij de 49ste dag
Dezelfde studies hebben ook aangetoond dat foxen vanaf de derde week beginnen met leren. Als ze zeven weken oud zijn, zijn hun hersenen neurologisch gezien volgroeid. Hun geest is op dat moment blanco, en aan de nieuwe eigenaar de taak deze met juiste informatie te vullen.

 

                                                                        

Wat de fox –pup de volgende weken leert, vergeet hij zijn leven lang niet meer. Wacht je tot de fox ouder is , dan is de kans aanwezig dat hij al verkeerd gedrag heeft aangeleerd.

Het is immers wel vermakelijk als een fox-pup op zijn ooghoogte wil spelen met uw veters en we lachen erom= is aangeleerd gedrag!
Wat is samenspel?
Samenspel en kameraadschap is tweerichtingsverkeer. De fox went aan zijn baas evenzeer als zijn “’baas” de fox verkent. Het grappige daarvan is dat de fox al uitblinkt in het verkennen van zijn baas, een vaardigheid die hij van nature bezit. Dit in tegenstelling tot zijn baas, die moet zich verdiepen in het karakter van zijn unieke fox. Echter wat zijn de gevolgen van het mank gaan van bovenstaande.
De fox kent dan weinig privileges. Als er bezoek komt, wordt hij afgezonderd omdat hij te druk is. Als zijn familie aan de tafel zit, wordt hij opgesloten omdat hij bedelt. Hij mag nooit loslopen omdat hij er van door gaat en uren wegblijft. Niemand wil hem uitlaten omdat hij aan de riem trekt en hij mag nooit mee tijdens een uitstapje omdat hij zich niet weet te gedragen. Foxen zijn sociale dieren en hem nergens bij betrekken is een van de ergste straffen. Een fox menselijk contact onthouden is dieronwaardig. Een goed gesocialiseerde fox daarentegen krijgt de aandacht en liefde waar hij recht op heeft.
Verwachtingen
Weet wat je verwachtingen zijn en maak die duidelijk met de toon van je stem. Wat zijn realistische verwachtingen?
Je kameraadschappelijke houding – de fijne omgeving van de fox – de juiste afstemming op de sociale behoeften van het samenspel, - de emotionele behoeften van fox en baas – de lichamelijke behoeften van de fox en zijn voedingsbehoeften.
Wat zijn de gevolgen?
Dat de fox van je houdt – dat de fox je een plezier wil doen – dat de fox je dankbaar is – dat de fox ook het samenspel als zijn taak ziet – en dat het de fox ook wat oplevert: beloning!
En het voorkomt, dat de fox koppig is – ongevoelig is – dom is – ‘s nachts ligt te bedenken hoe hij jou kan ergeren. Foxen zijn vanuit het nest niet koppig of ongevoelig en ook ’’ s nachts slapen ze gewoon en liggen niet te verzinnen hoe ze de baas kunnen ergeren.
Een handleiding
Leer je eigen houding bewust te maken. Dat speelt een heel belangrijke rol. Wees vriendelijk en positief. Train niet als je moe of geïrriteerd bent. Indien een gefrustreerd gevoel aanwezig is , stop er dan mee of ga op een ander moment verder, want met ‘nee’, stout’, ‘ga weg’ wordt je zelf niet gelukkig en je fox ook niet. Blijf vriendelijk en vastberaden.
Probeer er achter te komen wat uw fox denkt, want ja, een fox denkt, zei het, alleen als hond.
Men kan er achter komen wat de fox denkt door de richting van zijn ogen, zijn lichaamshouding, de stand van zijn oren en staart te observeren b.v. tijdens het tegenkomen van joggers en fietsers, op nieuwe plaatsen, met andere honden, met andere mensen, met mensen die op bezoek komen, met dieren in de natuur.
Waarom is een samenspel zo belangrijk?

  1. Om je fox iets te leren, wat jij hem wilt laten doen, maar waar de fox niet uit zichzelf zou doen
  2. Om je fox te laten ophouden met iets wat hij uit zichzelf doet, maar waarvan je niet wilt dat hij dat doet. Foxen weten van uit het nest dat ze baat hebben bij het vermijden van onaangename ervaringen, omdat ze dat van  de moeder al geleerd hebben< hondentaal>. Als de puppy’s ongeveer zes weken oud zijn begint de moeder met het speningsproces. De pups hebben dan scherpe tandjes, wat tijdens het voeden niet echt aangenaam is voor de moeder. Zij begint dan ook  de pups te weigeren ze te laten drinken om ze te vertellen dat de pups niet zo hard in de spenen moeten bijten. De moeder geeft de pups een waarschuwing tot ze stoppen met drinken.  Als reactie kunnen de pups behoorlijk te keer gaan tegen de moeder, maar uiteindelijk als ze op hun rug gaan liggen, hebben ze de les van moeder begrepen. Meestal laat de moeder hond de onaangename ervaring volgen door een aangename: dit doet ze door haar neus tegen de puppy te duwen.
  3. De pups hebben de onaangename ervaring gehad tijdens het ongewenst gedrag. Dit geldt in alle gevallen ook voor de hele opvoeding. Geef de fox nooit “”op zijn kop”” NADAT hij iets heeft uitgevoerd wat niet mag.  De fox begrijpt de waarschuwing niet en zijn eerdere  daad, hij ziet er misschien schuldig uit, maar dat komt doordat hij begrijpt dat zijn baas van slag is en niet door dat hij inziet dat hij iets fout heeft gedaan
  4. Bekijk het eens van de kant van de fox. Hij heeft een onbeheerd stuk vlees gepakt en  er enorm van genoten. Pas later blijkt dat het vlees  is  verdwenen en kun je het ook niet meer terughalen. Ook kun je zijn genot niet terugdraaien. Als je hem nu “”op zijn kop”” geeft begrijpt hij de reden daarvan niet, omdat hij die link niet kan leggen. Geloof je dit niet? Voer dan eens het volgende uit: laat zonder dat je fox dit merkt een propje papier op de grond vallen. Roep de fox bij je en wijs beschuldigend naar het propje met een verwijtende toon. De fox zal je belonen met zijn schuldigste blik, zonder dat hij snapt  waar je het over hebt!
  5. Laat dus geen zaken die waardevol voor je zijn zoals schoenen, sokken of wat dan ook, op plaatsen achter waar de fox ze kan pakken, als je de boel niet op orde kon hebben toen je nog geen fox had, leer je het nu wel.
  6. Het gedrag van je fox is een directe weerspiegeling van jouw samenspel met hem, leer je fox op een positieve manier , wat je van hem verwacht en zeker zal hij enthousiast aan het samenspel deelnemen.