(Ziet u geen menu, klik hier voor de complete website)

Vachtverzorging                                        Deskundige trimmers

Er wordt wel eens de vraag gesteld, waarom moet de de fox getrimd worden, daar de in de natuur levende dieren ook niet worden geplukt. Maar vele van deze in het wild levende dieren verliezen in het voorjaar de wintervacht. Zij schuren dan langs struiken en bomen en tijdens een wandeling door het bos kan men hier en daar de plukken haar aan de takken zien hangen. De huisfox leeft onder geheel andere omstandigheden dan zijn voorouders en in huis kan  men nu niet eenmaal niet dulden dat de meubels en kleden tot schuurobject dienen. Wanneer uw viervoeter echter langs stoelen schuift en onder de lage meubels kruipt weet u dat hij last heeft van het dode haar en tracht dit kwijt te raken. Zodra u op de vloer plukken haar vindt, is het  hoog tijd dat uw fox naar een deskundige trimmer gaat.

Zoals bij ieder beroep zijn er ook onder trimmers goed vakmensen en er zijn echter ook bij die slordig werk verrichten.

Voor mensen die zelf willen leren trimmen is er door de F.o.F. een trimreader ontwikkeld. De prijs van de Trimreader bedraagt € 19.50 (inclusief portokosten)

Bestelformulier Trimreader

Flairtje op de trimtafel

Het wekelijks toiletteren

Verzorging van de vacht is belangrijk.
Om de haren schoon te maken, de stofwisseling te stimuleren en de montere foxterrier een gezonde vacht te laten houden, moet u de hond dagelijks borstelen. Zo ontdekt u ook onmiddellijk of uw hond vlooien of teken heeft en kan u de 'ongewenste populatie' binnen de perken houden. Laat u hond wennen aan de verzorgingsprocedure door hem toe te spreken en een paar lekkere brokjes te geven.
Voor de draadharige foxterrier heeft u een benenmatje en een metalen kam met tanden op middelgrote afstand nodig. Let er op dat u niet te hard aan de haarklitten trekt (dat doet pijn) en dat u de huid niet kwetst. Klitten worden met de vingers voorzichtig losgemaakt en uitgekamd. Knip ze er nooit zomaar uit. Het beste middel tegen klitten is, ze nooit te laten ontstaan. Wees vooral voorzichtig in de oksels, want daar ontstaan klitten het gemakkelijkst. Enkel bij klitten tussen de de gevoelige voetkussentjes kunt u eventueel een afgeronde schaar gebruiken. Bij een draadharige foxterrier met een goede vachtstructuur (hard dekhaar, rijkelijke ondervacht) is het voldoende de vacht één- of tweemaal per week te kammen, hoewel een dagelijkse kambeurt natuurlijk beter is om een gezonde vacht te krijgen.
Wees voorzichtig bij het kammen . De ondervacht mag niet worden uitgetrokken, anders heeft de hond geen bescherming meer tegen hitte en koude en vocht. Draadharige foxterriers met zacht haar en weinig ondervacht mogen enkel worden geborsteld. Als men ze zou kammen, dan zouden ze bij de volgende trimbeurt wel eens zonder vacht voor u kunnen staan. Als u uw draadharige fox  goed verzorgd, ruit hij nauwelijks.
Het baard- en beenhaar moeten voorzichtig worden behandeld. Dat haar heeft een andere structuur. De beharing op de baard en benen moet vol zijn, maar niet al te weelderig. Nooit te hard trekken.

Nog twee belangrijke wenken:

  • Een natte vacht borstelt of kamt u beter niet

  • Klitten kan u makkelijker verwijderen uit een natte dan uit een droge vacht.

De beenharen van de draadhaar fox worden eerst omhoog gekamd en daarna iets omlaag, om ze goed opgevuld  te laten lijken. De baard van de terriers wordt voorwaarts gekamd.
De verzorging van de vacht moet altijd gebeuren op een  stevige tafel, bijvoorbeeld een tuintafel  met een antislip-douchematje of autovoetmatje. Doet u dat niet , dan voelt de hond zich onzeker waardoor het werk bemoeilijkt wordt. De tafel mag echter niet te groot zijn, omdat de fox dan teveel bewegingsvrijheid heeft.

Holly op de trimtafel 
Holly bij trimmer
De tweede dag in het nieuwe huis van de jonge fox begint u met  de verzorging, de eerste dag zal er toch niets van komen.
Zeer waarschijnlijk probeert de hond zich te verzetten, maar u gaat gewoon met de behandeling door en treedt hem vriendelijk maar standvastig tegemoet. Het belangrijkste is dat u  geen angst en onzekerheid  toont indien de fox " handtastelijk" wordt. 

Een jonge hond kan immers niet hard bijten en vindt u het toch pijnlijk, gebruik dan gewoon handschoenen. Speel niet met de fox gedurende de vachtbehandeling en prijs hem onder geen beding als hij weerstand biedt.

 U kunt beter niet zeggen goed zo , niet bijten lief foxje, het doet pijn  in baasjes vingers, wees nou een lief foxje, of iets dergelijks, want dan denkt de hond dat hij geprezen wordt voor zijn tegenstribbelen. Een fox van een goed fokker hoort tijdens zijn eerste acht levensweken al bekend gemaakt te zijn met borstel en kam!!!
Nadat de gehele vacht goed doorgewerkt is, kunt u de jonge hond alvast wennen aan de aanraking door  bijvoorbeeld zijn pootjes in de hand te nemen. Kijk ook even naar het gebit door de lippen op te tillen, plaats de hond in  een goede houding, enzovoort.

 Laat de fox nooit zelf van de tafel springen !

Tot slot prijst u uw fox en beloont u hem eventueel met iets lekkers, waarna u hem op de grond zet. Een fox die op de tafel wordt geplaatst voor vachtbehandeling, mag nooit van tafel springen, omdat hij dan gemakkelijk de gewoonte ontwikkelt om er tussenuit te knijpen.

Bevrijdt de fox van zijn halsband

Maakt het tot uw gewoonte de halsband tegelijkertijd met de lijn te verwijderen. De fox krijgt anders gemakkelijk een lelijke rand aan de hals, daar waar de halsband het haar doet slijten. De hals is extra moeilijk te verzorgen  bij trimhonden. Zou die ook nog voorzien zijn van een 'halsbandrand' dan wordt het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, de fox te trimmen zonder scherpe instrumenten te gebruiken hetgeen het trimmen nog onplezieriger maakt voor uw hond.

 

 

Trimadressen:

Ik zit liever aan tafel dan op de tafel begrijpt u ?

GELDERLAND GRONINGEN FRIESLAND

Hondentrimsalon Pluto
Helma Boekamp
Zanddijk 2
7025CE Halle
0314-632908
www.trimsalonpluto.nl

 

Hr. G Aalderink
Hoofdweg 158
Froom-hoop
0598-394031
Hr. H. Benhaddi
Stationsstraat 2a
Buitenpost
0511-541328
Honden Trimmerij Vagebond
Mevr Ingrid Post
Groenestraat 6
Wadenooijen
0344-662006

 

 

 
 
   
 
UTRECHT ZUID-HOLLAND NOORD-BRABANT
Trimsalon Steve's Dogs Design
Herenweg 189
3645DL Vinkeveen
0297-266299
Lid ABHB
Mevr. J. de Wit
Vreebos 69
Zoetermeer
079-3212601
vanityfair
Anja van bakel
Jan van boonenstraat 41 5623 BT Eindhoven
040-2462565 
    Trimsalon Jazz
Oranjeplein 12  5175  BE
Loon op Zand
06-17730713

  Peter Rijswijk
Speelhuislaan 54
415 CG Breda
076-5719272
NOORD-HOLLAND DRENTE LIMBURG
Fairytails,
Mevr A Vellema
Rosa Manussingel 157
1963 BC Heemskerk
Hilda Alkema
Mesdagstraat 42
9403 CN ASSEN
0592-310 536
Fieny Wiggers
Platanendreef 17
6444 DE Brunssum
045-5256474
Trimsalon A la Professionnelle 
Arlett van Dijk
Kerkweg 3
1761 JD Anna Paulowna.
Tel 0223- 535 838
Overijssel Flevoland

Trimsalon Ilona Spijker
Meidoornstraat 1
7775 BC Lutten
0523-682520

Trimshop "Swiftvalley"
eig: Lida Bouwman
Kamperfoelielaan 28
8255JK Swifterbant
0321-322156
Ook voor fox-terriers!

www.swiftvalley.nl